26 January 2014

Käib töö ja vile koos

Paljud tuttavad on meilt küsinud, kas te seal Austraalias tööd ka teete või niisama puhkate ja tripite ringi. Teeme ikka tööd ja sellest meie nädalad koosnevadki, kuid põhiemotsioon tuleb ikka nädalavahetusest, kui saab ümbruskonnas ringi vaadata.
Esimesed viis nädalat harvendasime iga päev õunapuid, nüüd oleme õnneks saanud ka muid tõid teha. Martin on koos ülejäänud tiimiga pruuninud ehk õunapuudel oksi lõiganud. Peale 600 puu lõikumist päevas tulevad korralikud villid ja pöidlad kääridest krambis. Hannal on uus töö: vihmutite parandamine. Kui iga päev õunu thinnisime (harvendasime), siis imestasime, et polnud seda kordagi unes näinud, nüüd on ka töö unenäod kohale jõundud. Nimelt ühel öösel sai Hanna Martini peale väga vihaseks, sest keset ööd hakkas Martin Hannat näpistama. Küsimuse peale, et mida sa teed, tuli vastuseks, et „õunapuid pruunin“ Järgmisel ööl siples rähkles taaskord Martin, lausudes läbi une, et kontrollib, kas ikka kõik oksad said pruunitud.
Hanna uus töö näeb välja järgmine: hommikul tõmbad kummikud ja umbes 17 numbrit suuremad vihmariided selga, topid taskud vihmuteid ja vihmuti päid täis ja asud tööle. Ükspäev Endomundoga mõõtes tuli päeva kilometraažiks 10km ja see oli selline päev, kus kõndimist oli suht vähe ja parandamist rohkem. Paljud õunapuuread on ülesmäge ja siis vantsid vihmariided seljas 35 kraadise kuumaga mäest üles-alla. Seda tööd teha on üldiselt väga tsill, sest saab omas tempos töötada, keegi ei kontrolli, palju tegid ja kas üldse tegid. Kohusetundliku eestlasena ikka teed ju täiega!
Peale kahte kuud farmis, oleme siinsele töömentaliteedile paremini pihta hakanud saama. Töö puhul pole oluline mitte kvaliteet, vaid kvantiteet, pigem tee kiiresti ja halvasti, kui aeglaselt ja korralikult. Mis halvasti tehtud, tehakse hiljem uuesti üle, mis sest, et sellele kulub u 2x rohkem aega. Veel oleme aru sanud, et ise ei tasu üldse süveneda sellesse, mis pidi oleks mõistlikum ja asjalikum mingit asja teha, lihtsalt teed seda, mis sulle öeldaks. Kui märkad, et midagi võiks hoopis teistmoodi teha ja sellest juttu teed, siis see toob pigem kahju. Töö ajal on kõige tähtsam, et sa "midagi" teed, näiteks töötas meiega üks iiri tüdruk Keira, kes tööl 8 tundi järjest laulis (väga kõvasti ja valesti). Meie ei kujutanud ette, kuidas on niimoodi võimalik kiiresti ja korralikult töötad. Ja tuleb välja, et ei olegi, sest paar nädalat tagasi pidi Hanna tema rea üle tinnima ja selgus, et rea algusest ja lõpust oli harvendatud u 10 puud ja 60 puud vahepeal olid täiesti tegemata.
Korjamise ajaks kolib farmi juurde veel u 5-6 inimest ja seoses sellega sai Hanna uue töö, 2x nädalas tube, kööki ja wc-sid koristada ning voodipesusid pesta, hea vaheldus. Peale 2 kuud oleme maatööga ära harjunud ja selle tegemine ei valmista mingit raskust, aga algus oli ikka väga, väga raske. Oleme küll mõlemad sportlikud, maratoni jooksnud jne, aga maatöö tegemine on midagi muud. Eks korjamine on ka omaette ooper, aga teeme lisaks tööle kõvasti sporti ka ja loodame, et oleme korjamiseks vormis.
Tavaline hommik 7 ajal

Tubli tööline ametiautoga

Puhkehetk 9.50 ajal

Tehnopargi ülem

Ämblikud teevad ka meiega samas kohas tööd

Õunad hakkavad valmima
Kodusõit 15.00



2 comments:

  1. Väga tore on teie tegemisi blogivahendisel jälgida! See austraalia töömentaliteet on ikka jabur, aga "when in Rome, do as the Romans do". Elagu kohusetundlikud töömesilased! :)

    ReplyDelete
  2. Heia Mariliis! Eks raske on kuulata ülemust, kui endal tunduvad paremad mõtted, muidugi oleme juba korralikud "roomlased" ja pead väga ei vaeva kui tööülesanne on jabur. Saadame soojad mõtted teele kodumaale!

    ReplyDelete